Рак на гърдата - въпроси и отговори

Във връзка с предстоящия концерт  „С нов глас От любов към живота” в Пловдив, решихме да намерим отговорите на най-важните въпроси за рака на гърдата.

Мамограмата

Добър метод за диагностика ли е мамограмата? На каква възраст жените трябва да направят първата си мамограма?

Мамограмите играят критична роля в откриването на рака в ранна фаза, когато е все още лечим. В стадий 0 и 1, ракът на гърдата се лекува в 98% от случаите и проучванията показват, че мамограмите намаляват смъртността с около 30%.

Кога жените, които не са подложени на висок риск, трябва да направят първата си мамограма, продължава да е под въпрос. Много специалисти смятат, че е разумно да започнеш след 50-годишна възраст, за да избегнеш всички ненужни тревоги и процедури преди това. Други пък смятат, че дамите над 40-годишна възраст трябва да си правят мамограма всяка година, защото това би могло да намали степента на смъртност от коварното заболяване с 20 – 25% за 10 години. Жените, които са били носителки на рака на гърдата, сблъсквали са се с други проблеми в тази част от тялото си или са обременени с история на рак на гърдата в семейството си, по-добре да започнат с мамограмите още преди да навършат 40 или да ги правят по-често. Мацките с гръдни имплантанти е добре да си правят мамография всяка година след като навършат 35.

Ракът на гърдата и младите жени

Ракът на гърдата засяга ли млади жени (в 20-те и началото на 30-те години)? За какво трябва да внимават те, когато преглеждат гърдите си сами?

Ракът на гърдата може да засегне млади жени (под 40-годишни) и все пак това не се случва често. Ако заболяването се е появявало в семейството, това увеличава риска една млада жена да го развие. Ако се тревожиш за генетичната си обремененост, обсъди притесненията си с мамолог, за да вземете необходимите мерки и да ти назначи генетични изследвания.

Гръдната тъкан е много по-плътна при млади жени, а това затруднява диагностицирането на рака на гърдата. За младите жени е много важно да ходят на профилактичен преглед при мамолог на всеки 3 години. Самопрегледът веднъж месечно също е опция за тази група мацки, които е добре да започнат да се преглеждат сами веднага след като навършат 20. Веднага щом забележат каквито и да било промени в гърдите си, момичетата трябва своевременно да уведомят доктор.

Ето за какво да гледаш по време на самостоятелния преглед на гърдите:

-Всякакви подутинки, възелчета, удебелявания във вътрешността на гърдата или под мишницата.

-Подуване, затопляне, зачервяване или потъмняване на гърдата.

-Промяна в размера или формата на гърдите.

-Набръчкване или свиване на кожата.

-Сърбеж, люспене или обрив на зърното.

-Секрет от зърната, който се появява внезапно.

-Новопоявила се болка на определено място, която не минава.

Защо ракът се насочва към гърдите?

Ракът се появява в следствие на мутации в ДНК или необичайни промени, които предизвикват неконтролируемо увеличение на клетки, които могат да се появят във всяка част на тялото. Ракът на гърдата се развива, когато клетките в гърдите станат неконтролируемо много и започнат да завземат други тъкани. Много фактори могат да увеличат риска от рак на гърдата. Те включват фамилна обремененост, генетика, възраст, хормони, наследственост, гръдна плътност и лечение с лъчетерапия в областта на гръдния кош в миналото.

Опасна диагноза

Ракът на гърдата особено опасна форма на рак ли е? Ако да, защо?

Всяка форма на рака е страшна. За щастие през последните години са открити доста нови средства за лечение на този тип рак. Има голям избор на лечение, които са измислени с цел борба срещу смесицата от клетки във всеки индивидуален тип рак. Най-важна е ранната диагностика на рака на гърдата, защото в ранните стадии той се поддава най-добре на лечение. По тази причина е много важно да знаеш какви са рисковете за теб, така че да се подлагаш на необходимите прегледи и изследвания, за да откриеш проблема възможно най-рано и да увеличиш максимално шанса си да оцелееш.