Строежът на музея в Черноморец пред финал

Вече са готови две експозиционни зали и сервизни помещения

Строителството на новите експозиционни зали на Созополския Археологически музей, ситуирани в град Черноморец ще приключи до края на ноември. Съгласно изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 15 май до 30 септември бяха спрени строителни работи в обектите на интервенция, , съобщиха от местната администрация.

"Градът отдавна имаше необходимост от музейно пространство заради богатата археология и история, която има. По време на подводните и наземни разкопки на остров Акин и крепостта Акра бяха открити много стойностни артефакти, които ще намерят достойно място в новия музей на Черноморец", казаха от общината.

На отреденото петно от 1800 кв.метра вече са построени две експозиционни зали и сервизни помещения с обща застроена площ 450 кв.метра. Експозиционните зали предстоят да бъдат обзаведени и оборудвани в най- скоро време, а в едната от залите ще се оборудва анимационен център за мултимедийно представяне на културните и природните атракции на община Созопол. Жителите на Черноморец следят с интерес етапите на строителство и се надяват за 6 декември- празника на града новата придобивка да бъде готова.

По другия обект за експониране и социализация на археологическите структури северно от църквата "Св. Георги победоносец" в Созопол също остават довършителни работи.

Археологическите разкопки на Християнския храм в приземието на многофункционалната административна сграда на  Общинския съвет и ремонтът на Археологическия музей в град Созопол приключиха още месец май и през изминалия летен сезон радваха гражданите и гостите на Созопол.

Освен приключване на строителните дейности и оборудване на обектите, по проекта предстои обучение по специалността "Аниматор в туризма", което ще преминат всички служители, работещи в културно-историческите обекти, обхванати в този проект.

Предстои заключителна пресконференция, която да систематизира и представи пред обществеността проектните резултати. Безвъзмездните европейски средства, вложени по този проект водят до запазване и популяризиране на културно–историческите ценности на Археологически резерват – Стария Созопол. Като за една много популярна туристическа дестинация, постигнатите резултати ще достигнат до един много широк кръг от ползватели – както от страна на жителите на Созопол, така и за многобройните туристи. Това гарантира висока устойчивост на изпълнения проект и става основа за надграждащи дейности, които да разширяват обхвата на туристическия продукт.

Общата сума на проекта "Интеграция на културно–историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на Община Созопол", е 1 млн. лв., а по график дейностите трябва да приключат на 6 април 2014 г.