2000 лева стипендия за студенти дава пловдивска фирма

Университетът по хранителни технологии празнува 60 години

Университетът по хранителни технологии в Пловдив празнува своята 60-годишнина днес. Ректорът - проф. Кольо Динков  поздрави колеги за юбилея на специално събитие в учебното заведение.

УХТ-Пловдив отбелязва празника с 7-дневни тържествени мероприятия. Юбилейната седмица (14-19 октомври) е под надслов „Наука, образование, иновации – двигатели на растежа в хранителната промишленост”.

Университетът подписа договор за съвместна работа с частна фирма от хранителния бизнес у нас. Компанията предоставя годишна стипендия на студентите в размер на 2000 лв.

УХТ се похвали с много международни договори. Над 40 са висшите заведения в цял свят, с които университетът работи съвместно. Подготвят се и нови магистърски програми и стажове. Всичко е с цел обмен на интелектуални ресурси.

Тържествени мероприятия:

На 14 октомври (понеделник) от 10 часа ще се състои тематична изложба „60 години УХТ” по случай откриването. От 11 часа ще има международна проява на Център за академично качество към Център за франкофонско обучение. В 14.00 ч. в спортния комплекс на университета предстои откриване на футболен турнир за приза „60 години УХТ” под патронажа на Ректора с участие на отбори от университетите в Пловдив.

На 15-ти от 10 часа стартира „Ден на отворените врати”. Всички възпитаници на училища от Пловдив град и област ще могат да се запознаят с учебната програма на университета и специалностите, които предлага. От 15.00 ч. следва „Ден на випуските”.

Сряда (14.10) е посветена на юбилеите – 30 години от създаването на Техническия факултет и 10 от катедра „Информатика и статистика”.  В 13.00 ч. ще се проведе финал на футболния турнир и награждаване на победителите.

На 17 октомври от 17.00 ч. в Градски дом на културата ще се състои концерт – Тържествено честване на 60-годишния юбилей. На събитието ще присъстват над 160 гости от 17 страни от Европа и Азия.

Юбилейната седмица ще приключи с научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии 2013”. Участие са потвърдили 350 човека от 23 висши учебни заведения и народни организации. Ще бъдат представени 360 научни разработки.