Животновъди плашат с блокада на границата

Новините

11-10-2013, 16:51

Снимка:

ovcete.wordpress.com

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Само по 70 лв. обезщетение за избитите кози в Странджа

Ваксинация на стадата искат в Стоилово

Повечето умъртвени животни от Стоилово са били здрави и са били животни, селектирани повече от 100 години

Животновъди от Малко Търново заплашиха с блокада на българо-турската граница, ако до месец управляващите не проявят разбиране по проблема с избиването на животни заради заразните болести шап и шарка. Един месец е абсолютно достатъчен. Ако нямаме решение, или управляващите не проявят разбиране, ще блокираме границата. Не просто избиваме примерно 100 животни, избиваме цял един поминък.

Това каза кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, предаде агенция "Фокус". На извънредното заседание на Общинския съвет в Малко Търново са присъствали представители на Министерство на земеделието и храните, включително д-р Петър Пачев.

Решението, което взехме е, че трябват спешни мерки за промяна на законодателството, както нашето, така и на европейските директиви. Налага се, защото се въртим в един омагьосан кръг – спазваме стриктно европейските изисквания, а в същото време - показваме колко сме жестоки и как можем да избиваме здрави животни. От всички избити 130 животни, имаше само 3 болни, обясни Янчев.
По думите му, има много начини да се запазят здравите животни, като един от тях са предварителните ваксини, също така отделянето на животни и проверки в продължение на няколко седмици, за да се следи дали ще се разболеят. Янчев обясни, че потърпевшите хора са били обезщетени с по 70 лева за коза и по 120 за овца.

"С тези пари няма как хората да си купят нови животни и да започнат ново стопанство. Убиха едно животно, но всъщност то било бременно – убиване на бременни животни и то хуманно, аз не го разбирам, и хората не го разбират. Затова днес всички 12 души, чиито животни бяха убити "хуманно", отказаха да получат това обезщетение. Това са хора с характер и няма да сведат глава, когато ги мачкат и тъпчат”, посочи Янчев.
Повечето умъртвени животни от село Стоилово са били здрави и са били животни, селектирани повече от 100 години.
"В неделя имаме среща с евродепутата Маруся Любчева, с областния управител, заедно ще отидем до министъра на земеделието, всички тези проблеми ще бъдат сложени на масата, и ще искаме бързо решаване. Ако проблемите не се решат, следващата крачка е блокиране на българо-турската граница", каза още Илиян Янчев.