Класическата гимназия остава в центъра на София

Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) няма да се връща в предишната си сграда на ул. „Баба“, а остава в сградата на бившето 13-то основно училище до Женския пазар в София

Това е уверил министър Петър Стоянович в писмен отговор до депутата от ГЕРБ Джема Грозданова.

Досега имаше догадки ще се върнат ли възпитаниците на Класическата гимназия отново в сградата в кв.„Модерно предградие“, която се ремонтира по европроект за 2 млн. лв.

Родителите и учениците в гимназията са разделени на два лагера – едните искат да останат в центъра, а другите се опасяват, че районът е опасен, защото доскоро 13-то училище било обитавано от клошари и наркомани.

Според отговора на министъра на културата, под чиято шапка е училището, ремонтираната сграда на ул. „Баба“ в кв."Модерно предградие" отново щяла да се ползва за образователни цели, но не се уточнява какви. От ГЕРБ обещаха да следят под лупа действията на културното министерство, защото имали подозрения, че там може да се настани фондация, пише в."Преса".

Припомняме, че поради текущия ремонт на ул. „Баба“ в „Модерно предградие“ стартът на учебната година за Класическата гимназия се забави със седмица. Ученици и преподаватели активно се включиха в ремонтите.