До 3 години "В и К" ще понижи цената на водата с 30%

Идеята е да се доставя вода от язовир Цонево

„В и К" Добрич подготвя мащабен проект, с който до максимум 3 години ще може да се понижи цената на водата в нашата област с поне 30 %. Това съобщи управителят на дружеството инж. Юлиян Иванов в ефира на радио „Добруджа". Идеята е да се доставя вода от язовир Цонево. За реализацията на проекта по предварителни сметки са нужни около 80 млн. лева. Иванов заяви, че има подкрепата на министъра на регионалното развитие и ако всичко върви по план той може да е факт най-късно до 36 месеца.

Предвидено е ползваните от водното дружество съоръжения в момента, да бъдат предложени на преференциално ниска цена за промишлени нужди за земеделските производители за гарантиране на поливно земеделие.

Инж.  Иванов заяви, че магистрала Шабла до две години ще излезе от експлоатация при сегашния работен процес и тогава Добрич наистина ще се окаже без вода. През последните 5 години в сондажа край Шабла се наблюдава увеличение на нитратите. Ако това продължи през следващите 2-3 години, те трябва да бъдат запечатани, защото водата няма да може да се използва за питейно битови нужди.

Във входа на Добруджа ще има пречиствателна станция от последно поколение, обясни още инж. Иванов.