Съдът гледа делото за 30-милионния заем днес

Кметът: Кредитният ни рейтинг се вдига, Пловдив може да издържи заем

Общината е минала одит към Министерството на финансите. Проверката е направена по сигнал, сред подателите на който е и един от пловдивските общински съветници. Докладът на финнасовата институция е прекрасен, посочи кметът Иван Тотев от трибуната на Общински съвет.

Документът ще ни послужи по делото за 30-милионния заем. То ще бъе разгледано днес от Върховния административен съд. Решението на Общински съвет за тегленето на кредита бе спряно от областния управител Венцислав Каймаканов с мотивите, че са нарушени редица процедури, сред които и липсата на публичен дебат по темата, както и много пропуски в документацията. Парите от Европейската банка за възстановяване и развитие са предвидени за ключови ремонти в Пловдив.

Опозицията изрази опасения, че предвидените дългове не са заложени в проектобюджета на общината за идните години.

Когато се говори пред публичното пространство, трябва да се посочват твърди цифри. Споменатите от опозицията 85 млн. дългове, тази нощ някой ги е сънувал.

Кредитът е нормален финансов механизъм, който се ползва от всяка фирма и семейство. По закон 15% от местните приходи може да отидат за заем, а по план ще постигнем едва половината от този лимит. Прогнозите са, че през идната година ще постигнем по-голяма събираемост от местните данъци и такси.

Кредитният рейтинг на общината се вдига постоянно. В момента той е 2В. Затова договорите за кредит са с голям гратисен период и изгодни лихви, което няма да натежи на местния бюджет.