Защо още няма одобрени специализирани карти на плажове, питат от ГЕРБ

През май месец 2012 г. от Министерство на регионалното развитие бе възложено изработване на специализирани карти на плажовете по Българското Черноморие

Кога ще бъдат окончателно приети специализираните карти на плажовете по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие? Този въпрос отправи народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков към министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на парламентарния контрол днес. Вълков, обаче, не получи конкретен отговор, защото министър Терзиева не се ангажира със срок.

„През май месец 2012 г. от Министерство на регионалното развитие бе възложено изработване на специализирани карти на плажовете по Българското Черноморие съгласно ЗУЧК. През пролетта на 2013 г. картите бяха изготвени и внесени в Министерството на регионалното развитие и сега се намират в Дирекция „Държавна собственост“. До този момент обаче няма одобрени специализирани карти на плажове, а въпросът е от изключително значение не само за Бургаски регион, но и за цялото Черноморие”, коментира бургаският депутат.

Той подчерта, че още в началото новото правителство е бързало да се похвали с факта, че около 200 специализирани карти на плажове са изработени и се намират в Министерство на регионалното развитие – Дирекция „Държавна собственост“.

Иван Вълков поясни, че е необходимо е да се сформира група, комисия  която да работи целенасочено по този въпрос. „Това, че месеци наред новото правителство се бави и нищо не прави по този въпрос, пречи и при изработването на специални карти за дюните по нашето Черноморие, тъй като са пряко свързани. От пролетта до сега няма одобрен план т.е. по този въпрос не се работи. Вече пети месец се прави проверка за грешки на специализираните карти, което е абсурдно и за пореден път показва некомпетентността на новите управляващи в различните сектори на държавната политика”.

Минитър Терзиева поясни, че до края на месеца очаква становище от работна група, която работи по тази тематика. Кога, обаче, ще бъдат приети картите не стана ясно.