Депутати питат земеделския министър за избитите животни в Странджа

Народните представители от ГЕРБ са входирали 4 въпроса до Димитър Греков

4 въпроса до земеделския министър Димитър Греков изпратиха депутати от ГЕРБ относно кризисната ситуация с избиването на домашни животни в община Малко Търново.

Както Burgasutre писа в края на септември всички кози и овце в странджанското селце Стоилово бяха умъртвени с инжекция, след като бе установено огнище на шарка по овцете.

Преди броени дни общинските съветници в Малко Търново приеха Декларация срещу избиването на домашни животни. Местните са на мнение, че трябва да бъде позволена ваксинацията, вместо избиването до крак на всички животни в района.

В тази връзка депутатите настояват да получат отговор какво е предприело земеделското министерство относно осигуряването на адекватно обезщетение за собствениците на убитите животни.

Те се интересуват още от въпроса за осигуряването на безвъзмездни средства за изграждане на центрове, в които да бъдат настанявани контактни здрави животни при налагане на карантинни мерки, както и възможността за провеждане на засилени мерки за ветеринарно-медицинска профилактика с цел осигуряване на ефективността на системата за контрол и диагностика на заболяванията по домашните животни.

На финала депутатите питат какво е направено относно допускането на изключения по отношение на принципната политика на неваксиниране на домашните животни, като се има предвид, че в пограничните райони, какъвто е община Малко Търново, това може да се окаже единствения възможен изход от създалата се ситуация, която поставя под риск възможността за развитие на животновъдството в региона?

Тримата народни представители Ивелина Василева, Димитър Бойчев и Иван Вълков са входирали и парламентарно питане до министър Греков относно цялостната политика на Министерството на земеделието и храните за подкрепа на необлагодетелствани, погранични, планински и полупланински райони.