Стотици протестираха срещу бежански лагер в Казанлък

Местната власт ги подкрепя, готови са на гражданско неподчинение

Днес казанлъчани излязоха на протест против намеренията на правителството да се закрие Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР – гр. Казанлък (ЦСПП) и отварянето на бежански лагер  на територията на общината.

Два протеста бяха проведени – пред входа на Центъра в парк „Тюлбето“ и пред сградата на Община Казанлък. Единодушно граждани и местна власт изразиха категоричната си позиция да не се закрива т.нар. Полицейска школа в Казанлък, нито да се превръща в бежански лагер, както и да не се разкрива лагер за настаняване на бежанци на територията на община Казанлък.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова аргументира тази позиция с това, че парк „Тюлбето“ е единственият парк на територията на общината, че непосредствено до Школата се намира Военен полигон, където непрекъснато се провеждат обучения и стрелби, че тук се намират погребите на МО, че в Казанлък работи най-голямото предприятие в България за специално производство, а наблизо от ЦСПП се намира друго подразделение на „Арсенал“, което произвежда пиротехнически изделия.

Самият център обучава по 8000 души годишно, в него работят близо 50 висококвалифицирани специалисти, а на територията на центъра има изграден изключително модерен стрелбищен комплекс.

И още - в парк „Тюлбето“ са разположени водоемите за питейна вода на града, наблизо се намира уникален паметник на културата – Казанлъшката тракийска гробница, която е под защитата на ЮНЕСКО. Паркът не е разрешен за жилищно строителство и в него е разположена вилната зона на Казанлък.

Всички тези доводи са достатъчно ясни и категорични, че Казанлък като географски център на България и регион с огромен потенциал в развитието на туризма е най-неподходящото място за отварянето на бежански лагер, категоричен бе кметът Галина Стоянова. Тя подчерта още, че е научила от информации в медиите за намерението на правителството в Казанлък да бъде закрит ЦСПП и да се отвори лагер за бежанци.

Моментално, още на 15 октомври, е изпратила питане до вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, но и досега няма официален отговор от него, нито от правителството по въпроса. Кметът на община Казанлък каза, че никой не е против бежанците, но е истинско безумие те да се настаняват в центъра на България.

Това е заплаха за националната ни сигурност, допълни тя. С обща декларация до Президента, Председателя на 42-то Народно събрание, Премиера и Министъра на вътрешните работи против закриването на ЦСПП и разкриване на бежански лагер излязоха кметът на община Казанлък, председателят на Общинския съвет, всички политически партии и движения, представени в ОбС-Казанлък. Категорична подкрепа против намеренията на правителството изразиха всички политически сили в Казанлък, неправителствени организации, патриотични съюзи като СОСЗР, младежки организации.

Гражданите на Казанлък с развети знамена и лозунги „Искаме си Школата“ и „Не убивайте туризма в Казанлък“ застанаха зад местната власт против закриването на Центъра, превръщането му в бежански лагер, както и разкриването на лагер за настаняване на бежанци изобщо на територията на община Казанлък. Кметът Галина Стоянова изрази категорична позиция, че ако въпросът не бъде решен, Казанлък е готов и на гражданско неподчинение.