Бургас сред фаворитите за Европейска столица на културата 2019

Градът ни има сериозен шанс да бъде българският победител

Бургас е градът, който сякаш най-сериозно прие предизвикателството "Европейска столица на културата".

Докато останалите градове (с изключение на София може би) тепърва чуваха за това състезание, общините в Бургаския регион вече бяха обединени от каузата, работеха заедно и организираха редица събития, свързани с кандидатурата.

Бургаският кмет Димитър Николов показа, че е доста запознат с условията и не се упова единствено на различните културни натрупвания през годините при представянето на кандидатурата, а и на днешното живо изкуство. Обединението около каузата в морския град е сериозен коз, който според нас ще им помогне да минат във втората фаза.

Прогнозата ни е – втори сигурен "полуфиналист", заедно със София, пише електронното издание mediacafe.bg в материал за кандидатурата на всеки от осемте родни града, които подадоха своите апликационни форми за кандидатстване за Европейска столица на културата през 2019-а година.

Кандидатите за отличието са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Шумен, Габрово и Велико Търново. Изданието допълва, че до края на годината ще бъдат избрани 2 или 3 града, от които в края на 2014-а ще бъде избран само 1. Комисията, която оценява градовете е съставена от 7 представители от Европа и 6 от България.

Окончателните резултати кои са двата или трите града, които продължават в следващата фаза, ще се оповести от Министерството на културата до края на годината. Решението кой ще е град-столица на културата през 2019-а година ще се вземе в края на 2014-а.

Българският град-победител ще подели титлата си с един италиански град. За титлата на Ботуша се борят 19 града/региона.