Над 250 даровити деца се обучават в ПМГ

Субсидия за подготовката им отпуска образователното министерство

Бургаската математическа гимназия даде неоспоримо доказателство за качеството на обучение, което осигурява на своите ученици. През мината учебна година 49 ученици от ПМГ „Акад. Никола Обрешков” са участвали в последния кръг на националните олимпиади по всички учебни предмети. Това дава възможност на училището да получи финансиране от Националната програма „С грижа за всеки ученик” и през тази учебна година да сформира 27 школи, в които да подготви за бъдещи изяви над 250 даровити деца.

Модул 1 на програмата на образователното министерство „С грижа за всеки ученик” цели да осигури възможност за допълнително обучение на деца с изявени възможности. Субсидиите се полагат на всяко училище, чиито ученици в предходната година са достигнали до националните кръгове на олимпиади по изучаваните предмети. Финансирането се определя от броя на участниците, допълнително се отпускат и суми за всеки лауреат.

Талантите от Бургас и техните преподаватели успяха да осигурят на ПМГ общо 41 360 лева, с които да продължат подготовката си. Въпреки математическия профил на гимназията, през тази година тук ще работят школи по абсолютно всички изучавани предмети.

За първи път ще има школа по история и цивилизация. Субсидията за нея осигури седмокласничката Мария Андреева – лауреат от националната олимпиада през миналата учебна година.

Деца от математическата гимназия представиха Бургас на олимпиадата по руски език. Това прави възможно сформирането на две школи по дисциплината, финансирани от МОН.

На миналогодишната олимпиада по английски език от общо 9 ученици от Бургас , 8 бяха от математическата гимназия. Доброто им представяне донесе на ПМГ субсидия за две школи през тази година.

Школи за допълнително обучение по математика ще има във всеки випуск - националните състезатели и лауретите по този предмет са най-много. Благодарение на присъдената оценка 6:00 на националната олимпиада по математика седмокласникът Радостин Петров дори не се яви на приемен изпит, който е задължителен за всички ученици в страната.

Математиците традиционно са следвани от талантите по физика и информационни технологии. През тази година даровитите ученици на ПМГ ще се подготвят още по астрономия, математическа лингвистика, български език и литература, философия, география и икономика, биология, химия, безопасност на движението, техническо чертане, труд и техника и други дисциплини. Във всяка от школите ще се обучават от 5 до 15 деца.