Социалните отказват помощи за децата на покойния Коджуклиев, нямал трудов стаж

Вдовицата е подала молба в ОбС с искане на двете им деца да бъде отпусната наследствена пенсия

Вдовицата на покойния Кристиян Коджуклиев, който загина след фатален полет от 6-етажна сграда в столицата в края на месец януари тази година, е подала молба в местния парламент с искане на двете им деца да бъде отпусната персонална пенсия. 

Тоня Коджуклиева стига до ОбС в Бургас след като регионалното звено "Социално подпомагане" отказва да отпусне наследствената пенсия на сина и дъщеря им, тъй като бащата нямал необходимият осигурителен стаж от 5 години към датата на смъртта.  Съгласно чл. 92 от Кодекса за социалното осигуряване обаче, Министерски съвет по определен от него ред и условия, в изключителни случаи може да отпуска средства на някои категории лица, за които не са на лице условията за пенсиониране, предвидени в Кодекса. 

В наредбата са посочени лицата, по отношение на които могат да се отпускат персонални пенсии, като една от тези категории включва и деца с починал родител, без право на такава, пише още в докладната записка.

Съпругата на сочения приживе за лейтенант на несебърския бос Митьо Очите - Тоня Коджуклиева остана вдовица на 18 януари тази година, след като мъжът й се хвърли от 6-ия етаж докато чакаше дело пред спецсъда в София. 

Същото съдбоносно решение взе миналата пролет и майка му - Невена, която се самоуби като скочи в морето от Моста посред бял ден. 

Една от версиите за самоубийството бе, че 34-годишният бургазлия тежко изживял трагедията.