“Ранобудните студенти” номинирани за “Човек на годината”

“Ранобудните студенти” са номинирани за тазгодишната награда за принос към правата на човека и правозащитността -“Човек на годината”

Наградата е инициирана от Българския хелзинкски комитет (БХК). Връчена е за пръв път на 10 декември през 2008 г и всяка година церемонията се състои на тази дата, когато се празнува Световният ден за правата на човека. Тя може да се присъди на личност, колектив или организация, а номинации могат да се правят от 1 до 31 октомври.

“Ранобудните студенти” са номинирани от Десислава Тодорова, съобщава Офнюз. Ето и мотивите, с които тя защитава номинацията им:

“Всеки може и трябва да изразява своята гражданска позиция за случващото се в  държавата, в която живее, но по-важно е защо го прави.

Студентите от Софийския университет заявиха своята гражданска позиция по един нестандартен начин – окупираха аудитория в университета си. Място, което е източник на знания, а “знанието и знаещите са гарант за свободата и независимостта в родината ни” (проф. Иван Илчев). В декларацията си те са “разгневени” от “системното накърняване на конституционния ред в страната”, обявяват нетърпимост срещу беззаконието по най-високите етажи на държавното управление и желанието си да живеят в държава, управлявана въз основа на ценности като равенство, свобода и справедливост. Искат върховенство на закона, знаят и осъзнават, че човекът е висша социална ценност в правовата държава, която я има, за да реализира и гарантира основните му права и интереси.

Тези студенти не предизвикаха само властимащите, те предизвикаха цялото общество. Студентите, окупирали аудитория № 272 на Софийския университет напомниха на всички нас да не губим доверие в собствените си възможности и когато виждаме безобразността навсякъде, не да жадуваме за закони, а за законност”