Млади самаряни от Холандия в помощ на българчета

Стара Загора Лайф

29-10-2013, 11:47

Снимка:

Сдружение "Самаряни", Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

4-та номинация за наградите "Добрият самарянин"

Новото предложение в Старозагорската поща на доброто

Сдружение „Самаряни“ получи пета номинация за годишните награди „Добрият Самарянин“.Общественият конкурс се провежда ежегодно, като мисията му е да търси хора, помогнали на изпаднали в беда други хора

Представяме на Вашето внимание и петата номинация за годишните награди „Добрият Самарянин“ 2013 г.
Добротворците: Двадесет души - доброволци от „Работна група за България“ (“Werkgroep Bulgarije H.G.A.”) с ръководител Бери Хаверкамп. Повечето от тях са млади хора с ентусиазъм и благороден дух, наемни работници, семейни с деца. Наричат себе си „приятели за България“. За родната ни страна почти нищо не знаели преди да изгледат филма за Могилино, който да ги довел в Стара Загора да подкрепят дом за деца, лишени от родителска грижа – „Теофано Попова“. Едно от момичетата мечтае да стане детска учителка. Предпочита да уплътни ваканцията си с безвъзмездна помощ за хора в нужда вместо да почива или да просто да изкарва пари в Холандия.
Добротворството: Преди 5 години добротворците правят проучване и решават да подкрепят дома за деца, лишени от родителска грижа (ДДЛРГ) – „Теофано Попова“ в град Стара Загора. По това време домът се намира в тежко състояние – има крещяща нужда от ремонт, покривът тече, а подът е изграден от над 80-годишни дъски. От 2008 насам всяка година са тук. Започват със смяната на дограма на всички детски спални. После неспирно боядисват, нареждат паркет, организират забавления за децата, грижат се за тях. През това време спят в две от стаите в дома. На дюшеци на земята, по 10 човека в стая. Всички ремонтни дейности финансират със собствени средсва или ги набират в Холандия посредством благотворителни инициативи. Пекат кексчета, палачинки, продават цветя и вещи. Дори измислят нов вид благотворителен „булгар бургер“.

В момента домът е приятно, уютно, приветливо място, благодарение на усилията на младите добри самаряни, решили да инвестират средства, време и усилия в доброправенето, което ги довело чак до Стара Загора.
Номинацията получихме от Рилка Иванова, директор на дом за деца, лишени от родителска грижа „Теофано Попова“, град Стара ЗагораОбщественият конкурс се провежда ежегодно, като мисията му е да търси хора, помогнали на изпаднали в беда други хора. До затваряне на номинациите остават още 7 дни. Такива могат да бъдат изпращани на dobro@samaritans.bg.