Стари погреби край Карнобат станаха модерна оръжейна база

Базата ще бъде охранявана при изключително високи нива на сигурност

Старите погреби край Карнобат, където през миналия век се съхраняваха боеприпасите и оръжията на местните поделения, бяха превърнати в модерна складова база.

В рамките на една година в доскоро пустеещия район бяха изградени общо четири склада, в които ще се съхраняват оръжия, боеприпаси и суровини за военната прбомишленост.

Базата ще бъде охранявана при изключително високи нива на сигурност. Предстои до дни да бъде активирано видеонаблюдение, планира се въвеждане и на термовизьори, в момента функционират системите за пожароизвестяване и СОТ инсталации.

Най-близкото населено място по права линия се намира на около 4 км. от базата. Фирма ЕМКО, която закупи старите складове, разкри 15 постоянни работни места, които са заети от жители на община Карнобат.

Собствениците планират в следващ етап разширение на базата и създаване на още работни позиции.

По време на официалното откриване на центъра за съхранение на специална продукция стана ясно, че кметът на община Карнобат Георги Димитров  и ръководството на фирмата са постигнали съгласие до края на годината съвместно да ремонтират пътя от града до базата, от което ще се възползват и жителите на селата Хаджиите, Козари и пътуващите към Драгово и Соколово.

Радваме се на всяка инвестиция, която създава работни места и задържа хората в Карнобат – коментира по време на откриването на базата кметът Георги Димитров. 

Той уточни, че в момента общината изпитва сериозни колебания върху това дали да придобие собствеността върху старите военни поделения в града.

Причината е необходимостта да бъде отделен сериозен паричен ресурс за подръжката на рухналия сграден фонд.

Кметът смята, че ако все пак казармите станат част от общинските активи, ня тяхно място може да бъде обособен бизнес парк и нов квартал на Карнобат.