Ударно протести в петък! Вдигат се лекари, после студенти

В Пловдив медиците спират работа в 12.30 часа, младите на шествие следобед

Лекари от Пловдив и страната излизат на предупредителен протест срещу здравната политика на правителството. Лечебни заведения ще спрат работа утре от 12.30 до 13.00 часа. Здравеопазването е пред катастрофа. Най-страшният монопол е този на Националната здравноосигурителна каса, каза председателят на колегията на БЛС в Пловдив д-р Георги Кръстев.

Медиците искат да се гласува адекватен бюджет за догодина. Те настояват до края на 2013-та изпълнителите на медицински услуги да бъдат овъзмездени на 100% за извършените услуги и държавата да осигури със здравни вноски от 8% пенсионери, деца, социално слаби и държавни служители.

В 17.00 часа от Ректората на Пловдивския университет тръгва протестно шествие на студенти. Те ще минат през Главната и ще стигнат до пл. "Съединение". Исканията им са оставка на кабинета Орешарски и предсрочни избори. Окупацията на 5-та аудитория продължава трети ден, заяви Димитър Безев от Студентския съвет. Водят се разговори за включване в стачката и с други ВУЗ-ове от града. Трима студенти от ПУ утре заминават за разговори и подкрепа на софийските си колеги.

Всеки е поканен да се включи в протестното шествие, съобщиха от университета.