Кораб-ветеран от Американския флот акостира в Бургас

Кметът Димитър Николов получи специална покана да се качат на борда на "Mount Whitney"

Флагманът на Шести американски флот Mount Whitney акостира в Бургас. Корабът и неговият 300-членен екипаж са на плаване в Черно море за първи път от 2008 година насам.

"Много се вълнуваме, че сме тук. Бургас е изключително красив град. Надяваме се посещението ни да окаже положително влияние и върху сътрудничеството ни като съюзници". Това заяви капитан Крейг Клапертън, командир на американския военен кораб "Mount Whitney" по време на среща със зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев.

Екипажът на Mount Whitney е смесен и се състои от моряци и цивилни служители от Военното командване за морски транспорт. Цивилните служители отговарят за навигацията, палубните и инженерни операции, както и за материално-техническото осигуряване и снабдяване. Военнослужещите на борда на кораба осигуряват комуникациите, въоръжейните системи и сигурността на кораба.

Капитан 1 ранг Крейг Клапъртън,командващ кораба и екипажа на кораба ще прекарат няколко дни в пристанище Бургас, където ще се срещнат с представители на местната власт, ще участват заедно с български моряци в съвместен проект в бургаска детска градина и ще бъдат домакини на прием за официални лица.

Кметът Димитър Николов и заместникът му Красимир Стойчев получиха специална покана да се качат на борда на "Mount Whitney", който е вторият по възраст във флотилията на САЩ.

"Корабът е уникален, тъй като съчетава най-добрите стари и нови технологии", обясни капитан Клапертън и допълни, че той е на цели 45 години. Зам.-кметът Стойчев пък представи в резюме динамичното развитие на града и възможностите за туризъм в региона.