Правителството превзе и НДК

Министърът на културата Петър Стоянович е сменил целия Съвет на директорите на НДК

Заповедта за освобождаването на Тодор Влайчев, Ивайло Георгиев, Стоян Стоянов, Радка Петрова и Митко Тодоров е с вчерашна дата- от 4 ноември.

Договорите, сключени с тях за възлагане управлението на държавното акционерно дружество, се прекратяват. Всеки от освободените ще получи обезщетение от три месечни заплати, съобщава „24 часа”.

 Нито един обаче не е освободен от отговорност. Решението трябва да влезе в сила от датата на вписване на промените в Търговския регистър. Такова заявление вече подадено и в момента се обработва.

Вече са избрани и новите членове на Съвета на директорите на НДК- в борда влизат само жени. Заповедта посочва като нови членове Антоанета Желязкова, Велислава Кръстева, Веселина Минчева, Олга Манолова, Пени Раева.

В заявлението до Търговския регистър се посочва Раева като изпълнителен директор на НДК. Тя бе зам.-шеф по времето на предишния директор Христо Друмев.

Преди няколко дни стана ясно, че НДК и НАП водят спор за неплатени данъци в размер на 11 млн. лева, които са натрупани между 2005 и 2010 г.

Ревизии са установили, че натрупаният дълг е от неплатен наем върху доходи от наем. Според проверките в НДК са отдавани помещения под наем на цени, значително по-ниски от пазарните.

НДК оспорва акта, тъй като част от дълга трябва да се отпише по давност.

За останалата част НАП възнамерява да постави под запор банкови сметки и бъдещи вземания на НДК. Съществувал и вариант да се запорира и сградата, но той бил отхвърлен.

Заради размерът на дълговете спорът най-вероятно ще бъде разрешаван от министерствата на културата и на финансите.