Калоянчев в цял ръст застава до НДК

Това няма да е паметник, а гранитна композиция в човещки ръст

През октомври Столична община ще обяви конкурс за първата градска скулптура от поредицата Известни и обичани българи по бул. "Витоша".

От думите на главния архитект на столицата Петър Диков, става ясно, че първи от известните ще бъдат Алеко Константинов и легендата Калоянчев в образа на Бай Ганьо. Те ще бъдат част от колорита на емблематичния булевард през 2014 година.
"Скулпурите ще са при стълбището, по което се влиза в метрото до НДК. Това няма да е паметник, а гранитна композиция в човещки ръст" - уточнява Диков.

През септември ще бъде обявен отложеният от началото на юни конкурс за паметника "1300 години България". Всеки момент ще бъде обявен и търг за избор на изпълнител на големия ремонт около НДК.

"Ако победителят в конкурса стане ясен през ноември, в началото на идната година може да започне ремонтът. Това означава, че фонтанът пред НДК няма да работи и другото лято, а целият терен ще бъде една строителна площадка. Там ще се извърши много сериозен ремонт на настилките, ще бъдат направени нови градини и засадени хиляди цветя" - казва още главният архитект в интервю за в."Преса".

арх.Диков ще внесе на първата сесия на СОС наесен доклад за четири значими градски обекта в София. Това са т.нар. Ледена арена в "Младост 4", писта за екстремно каране на коли и мотори край София, аквапаркът в Чепинци и спортната зала в 121-во училище в кв. "Лозенец".