Алжирецът, намушкал Вики, се крил в Пловдив. Избягал с такси

Салахедин Бин Аладин е заловен след мащабна операция

В понеделник получихме сигнал, че около 19 часа издирваният за нападението над Вики е видян на територията на Пловдив, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Според информацията, той е пристигнал там същия ден с такси. Целта впоследствие е била извеждането му от страната. Блокирахме района на хотел "Лайпциг". Колегите щурмуваха един адрес, където е пребивавал, но е успял да напусне района с такси, наето от пиацата пред хотела. Насочил се е към с. Мезек, Свиленградска община, на 5 километра от гръцката граница. Проведохме отново оперативно-издирвателни мероприятия, блокирахме селото, а служителите на "Гранична полиция" блокираха границата. Тези действия се развиха към 23 часа вечерта в понеделник. Своевременно, тъй като имахме информация, че издирваният се подготвя да премине в Гърция, за да продължи към Кипър, колегите направиха координация с гръцката полиция и започна съвместна операция.

Вчера през целия ден продължи търсенето на територията на Мезек със съдействието на местните жители. Изказвам благодарност - и на хората от селото, и на кмета, и на ловната дружинка – те работиха заедно с нашите колеги. След двете "прочиствания" в Мезек се установи, че той не е там, започна паралелно "прочистване" от границата към вътрешността – паралелно на наша и на гръцка територия. Операцията продължи в тъмната част от денонощието.

Около 20.40 часа във вторник колегите получиха информация от гръцкия полицейски участък Орестиада, че Салахедин Бин Аладин е задържан на гръцка територия. Около 21.30 часа го доведоха на Ново село, предаден е със съответния протокол и е настанен в участъка на "Гранична полиция" на ГКПП-Капитан Андреево. Предстои да бъде транспортиран в София от служители на СДВР.

Цялото придвижване на лицето от София през Пловдив до Мезек е обективирано със съответните процесуално-следствени действия – адресите, на които е пребивавал, придвижването му до границата – всичко е "облечено" процесуално със съответните разпити на свидетели. В София е задържан и помагачът на алжиреца, български гражданин, който на практика е осъществил цялата логистика по извеждането му от страната.    

20-годишният кандидат-бежанец от Алжир наръга с нож 10 пъти студентката в центъра на София. Кървавата драма се разигра в денонощен магазин около 2 ч в нощта срещу събота. След като намушкал 20-годишната Виктория Христова, нападателят избягал, но камери заснели лицето му.