Банята на Сюлейман Великолепни отваря врати идното лято

Днес приключи срокът за подаване на офертите за втория етап на реконструкцията на обекта

 Древната баня на Аква Калиде ще посреща туристи следващото лято, съобщи новият директор на РИМ – Бургас Вилен Николов, предава радио Фокус.

„Днес приключи срокът за подаване на офертите за втория етап на реконструкцията на банята като първият етап е вече готов, отвън тя е изцяло завършена. Много скоро ще финализираме и втория етап като избор на изпълнител за да може да се завърши банята и от вътре, както и подхода към нея, който е стъклен с възможност за експониране на археологията, която се намира под това ниво”, обясни от своя страна зам. кметът по образование Йорданка Ананиева.

Археологическите проучвания ще продължат и през следващата година като се очаква да бъдат открити останалите артефакти от периода на съществуването на банята през римско време и следващият етап е консервация на откритията и неговата социализация – подходи, осветление и др. 

Трябва да продължат и проучванията на крепостната стена на Аква Калиде. „Плановете на община Бургас са още дълго време да се проучва от археолозите за да може да бъдат обособени различните му зони и да бъдат експонирани по подходящ начин”, посочи Ананиева. „До края на месец април ние ще имаме банята в изцяло завършен вид, така че най-вероятно още това лято ще отворим като възможности за посещение, както и тази част от ляво на банята с магазин за сувенири, информационен център, озеленяване”, посочи зам.-кметът. През следващата година ще започне и представянето на обекта като от общината се надяват през 2015 година се надяват да го превърнат в по-сериозен обект на културно-историческия туризъм. 
Аква Калиде е в топ 3 на най-елитните археологически обекти в България, които се проучват”, заяви новият директор на РИМ-Бургас, Милен Николов. Започва създаването на единна база данни за всички археологически обекти на територията на общината като целта е да бъде основа за по-нататъшните целенасочени археологически проучвания.