Електропастир варди странджанските стада от зарази

Новините

06-11-2013, 18:24

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Искат карантинни центрове за здравите животни в Странджа

Ваксинация на стадата искат в Стоилово

Има предложение да се възстановят загражденията по границата с Турция

Да се въведе у нас популярната в света мярка за повишаване на биосигурността чрез изграждане на съоръжения от типа електропастир, предлага обласният управител във връзка с кризата в село Стоилово.

Чрез този метод стопаните ще могат да ограничат контакта на своите стада с други стопански животни, но за жалост това не може да спре дивите животни. Сред експертните предложения е да се реализира проектът за възстановяване на загражденията по границата с Република Турция на територията не само на област Бургас, но и в Хасковска и Ямболска области. По този начин ще се спре механичното пренасяне на заразни болести по добитъка.

За обезпечаване на по-добрата работа на Областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Хасково и Ямбол предстои увеличаване на техния финансов  и кадрови ресурс. Необходимо е също да се увеличи и броят на здравните инспектори по места, както и средствата за по-засилен контрол и превенция.

Областният управител предлага също да се  насърчи стратегически развитието на животновъдството във всички  общини граничещи с Турция.

Предстои  още разработка на инвестиционна програма за развитие на общините по пограничните райони, чрез която да се създаде възможност на земеделските стопани да получат допълнителна 20 % капиталова субсидия. Очаква се да се предвидят и стимули за създаване на стопанства от млади фермери по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. В пакета от мерки се предвижда и специална държавна субсидия за отглеждане на животни в рисковите райони - специално за възраждане на животновъдството на територията на общините от Странджа и Сакар чрез закупуване на животни, за изграждане на кошари за отглеждането им, субсидия за работа в рисков район и т.н.

Предстои да се направи обстойна проверка на стоково животновъдните обекти на стопаните с цел да им се разясни степените на сигурност, която имат обектите им  и как да се намали риска от нови зарази по добитъка чрез нови инвестиции. 

Наред с всичко това следва да се организират информационни кампании, включително чрез брошури, листовки, както и други рекламни материали за това,  кои са опасните болести при животните, като се опишат признаците на болестите, начините по които се предават, латентните периоди и т. н. Задължение на ветеринарните институции е да бъдат по-диалогични и да разясняват кога едно животно е болно и кога то трябва да се убива, с цел ограничаване огнището на заразата. Извършването на контролната проба, констатираща заболяването следва да бъде задължително с участието на животновъда, а той би следвало да има право на арбитражна проба от кръвта на болното животно. При съмнения, че едно животно е болно да не се прибягва веднага към унищожаването му, а да се отделя от останалите и да се наблюдава през латентния период на болестта.

Областният управител настоява за  подготовка на типови проекти на ферми за определен брой - примерно 100 овце, говеда и т.н.животни, на които да е осигурено принципно финансиране чрез европейски проекти или чрез държавна инвестиционна програма за безлихвен кредит.

За да се развива животновъдството в Странджа държавата следва да осигури подходяща инфраструктура до животновъдни обекти изнесени извън населените места - път, електричество  и вода, като се точно се формират разходите за осигуряването им.

Друго съществено направление от темата за ликвидиране на заразните болести при животните е промяна в нормативната уредба на ЕС и Република България. Това е глобална тема, която следва да бъде включена, както в актуалния дневен ред на официалните посещения и преговорите на ЕС с  Турция, така и при официалните посещения между наши и турски делегации.

Целта е Турция да приеме европейските изисквания за предотвратяване на заразните болести при животните, т.е. да промени своя подход и възприеме този на ЕС, засега поне в европейската си част. Така ще се  създадат възможности за ликвидиране на известни огнища на зарази и ще се спре ваксинацията на животни.

На дневен ред е необходимостта от преосмисляне на идеята за убиването на животните в ЕС, като се предложат алтернативни методи за борба със заразните болести. Предварително заложените критерии в европейските норми трябва да са съобразени със спецификата на граничните райони, за да разрешават предпазна ваксинация точно в тези райони на ЕС. Вариант на тази идея е да се обособи зона, в която собствениците по желание да имат право да си ваксинират животните и след ваксинацията, животните им следва да са под карантина за определен период.