Изложба по случай празника на полицията

Експозицията „Символи на държавността“ е съвместна инициатива на Академията и Музея на МВР. Тя е подредена в Академията на МВР и ще бъде отворена от утре- 8 ноември.

Изложбата представя частна колекция от полицейски, пожарникарски, военни, морски и железничарски фуражки, шапки, калпаци, барети, пилотки и каски от 37 страни:

Австрия, Албания, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Литва, Холандия, Испания, Италия, Унгария, Малта, Индонезия, Швейцария, Русия, Узбекистан, Молдова, Сърбия, Франция, Швеция, Турция, САЩ, Куба; Словения, Полша, Румъния, Чили, Виетнам, Беларус, Украйна, Македония, Словакия, Португалия.
Колекцията е притежание на доц. д-р Людмил Георгиев, преподавател по „Криминалистика“ и „Съдебни експертизи“ в Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и хоноруван преподавател в Академията на МВР. Началото на колекцията е поставено през 1995 г. с английска каска на конен полицай. Най-старите оригинални експонати са кожената каска на германски офицер от Саксония от 1912 г. и шапката на парижки лейтенант от пожарната команда от 1931 г. В колекцията най-многобройни са експонатите от българските  служби за сигурност и охрана и армията, датиращи от края на 50-те години на миналия век до наши дни. Сред най-атрактивните са репликите на шлемове на римски центурион /края на 1 век от н. е./ и на испански конквистадор /15 век/.
В настоящия си вид експозицията се показва за първи път в София по инициатива на автора, на ректора на Академията на МВР доц. д-р Иво Великов и на Музея на МВР.