Откриха нова, неизвестна част от човешкото тяло

Белгийските хирурзи първи откриват сухожилието, което е наречено anterolateral ligament

 Mожете ли да си представите, че все още не познаваме напълно собственото си тяло? Е, явно е така. Защото двама белгийски хирурзи откриха нова част на човешкото тяло – неизвестно до този момент сухожилие в коляното.

Хирурзите от Университетската болница в Льовен смятат, че откритието им обяснява защо хора с излекувани наранявания на коляното понякога усещат, че ставите им поддават по време на упражнения. Ортопедите д-р Стевен Клаес и проф. Йохан Белеманс изследвали разкъсвания на предната кръстна връзка, за да установят защо нараняването може да причини поддаване на коляното.

Те направили дисекция на 41 колена, предоставени за медицински изследвания, и открили, че предположението се потвърждава при всички.

Белгийските хирурзи първи откриват сухожилието, което е наречено anterolateral ligament (ALL). Те смятат, че то се среща в 97% от човешките колена. След като откриха сухожилието, учените се надяват да установят ролята, която то играе за поддаването на пострадало коляно.

Откритието може да предизвика революция в начина, по който се лекуват нараняванията на колената. В момента д-р Клаес и проф. Белеманс работят върху хирургична техника за лекуване на всички наранявания.