Пийте сутрешното си кафе между 9,30 и 11,30 часа

Тогава е най-ефективно

 Най-доброто време за изпиване на чаша кафе, за да се заредите с ежедневна доза кофеин, е между 9,30 и 11,30 ч.

Причината е в начина, по който кофеинът взаимодейства с ключовия хормон кортизол, помагащ за регулирането на вътрешния часовник на тялото и за стимулиране на бдителността. Нивата на кортизол са високи малко след събуждането и могат да останат високи до един час след това, достигайки пик между 8 и 9 ч.

Кортизолът, което се произвежда в големи количества в моменти на стрес, помага за превръщането на запасите от енергия в захарна глюкоза, така че тя да бъде използвана от клетките в тялото.

Пиенето на кафе, докато нивата на хормона са високи, може да стане причина хората да свикнат с кофеина, съдържащ се в напитката, а това означава, че те често ще се нуждаят от допълнителна чаша сутринта, за да получат същия ефект.

Прилив на енергия сутринта повишава бдителността, но също така увеличава усещането за глад. Кортизолът е отговорен и за синхронизирането на вътрешния ежедневен ритъм в тялото. Предишни изследвания показаха, че пиенето на кафе следобед помага за предотвратяване на загубата на бдителност след обилен обяд.