Деца в акция с полицаи

Мисия Пловдив

08-11-2013, 16:38

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изложба по случай празника на полицията

8 ноември- празник на българската полиция

Близалки и сладки приказки между малки и униформени

На Архангеловден българската полиция чества своя професионален празник. Тази година по традиция районните управления в Пловдив обявиха ден на отворените врати. Така днес всеки, който пожела, можеше да види отблизо работата на органите на реда, да се запознае със служителите и оборудването им и да разгледа отблизо поделенията. В тази връзка служителите на Четвърто РПУ в Пловдив бяха посетени от ученици от СОУ „Паисий Хилендарски” в Пловдив.

В продължение на около половин час третокласниците бяха запознати с работата на полицаите. Служителите им бяха подготвили истински урок по опазване на реда, като им показаха полицейска палка, щит, каска, бронежилетка, белезници и други средства, с които боравят униформените. Те им обясниха как да се предпазват от основните опасности, които ги дебнат и им показаха техники за самозащита. Във връзка с безопасността на малчуганите от Четвърто районно управление в Пловдив дори са отпечатали специални брошури, в които дават съвети на децата как да избегнат рисковете за тях. Децата бяха силно впечатлени от стаята за разпознаване, както и от ареста. Помещенията са ремонтирани, като има отделен арест за мъже, жени и непълнолетни. В стаята, в която се водят разпитите пък, столовете и масата са приковани към пода, за да не може задържаното лице да нарани по някакъв начин униформения или себе си. Тук има и помещение за свиждане, както и баня и тоалетна, като при използването им задържаните лица се придружават от полицай. Навсякъде има и камери за наблюдение. Даден заподозрян прекарва в този арест едва 24 часа, след което или се освобождава, или се отвежда до ареста в Пловдивския затвор, където в рамките на 72 часа съдът взима решение дали той да остане за постоянно или да бъде освободен.

При днешния ден на отворените врати малките посетители успяха да видят и кабинета на началника на районното управление и станаха свидетели на получаването на сигнал и изпращането на екип на адрес. Накрая за празника децата получиха и сладки от униформените. „Малчуганите останаха изключително впечатлени от видяното и сигурно дълго време това ще бъде тема Номер 1 на разговорите им”, заяви инспектор „Детска педагогическа стая” Борислава Денчева. Заедно с колегите си тя работи в едно от най-натоварените поделения на полицията в града, което отговаря за един от най-важните райони в центъра на Пловдив. Тук се намират много заведения и търговски обекти, а извършителите на престъпления често са приходящи лица, което допълнително затруднява криминогенната обстановка.

Празникът на българската полиция се чества за пръв път на 21 ноември 1924 година. Прекъснат е след 1943 г. По предложение на Националния полицейски синдикат през 1994 г. Архангеловден е обявен за празник на Националната полиция. Свети Архангел Михаил е един от седемте първенстващи ангели и е военачалник на цялото небесно войнство.