Внимавайте с газираното - вреди много на бъбреците

Даже незначителното количество фруктоза се отразява негативно

Газираните напитки и даже незначителното количество фруктоза се отразяват негативно на бъбреците.

Учени провели изследване с почти 8000 доброволци със здрави бъбреци. Те били разделени на три групи в съответствие с това колко газирана вода пият на ден: 1342 души са признали, че изпиват по две бутилки с обем 0,3 литра или даже повече; 3055 - по една; 3579 доброволци въобще не са пили газирано.

Проучването е продължило повече от две години. През това време 10,7% от доброволците, които са пили не по-малко от две бутилки газирано на ден, са развили протеинурия - повишено съдържание на белтък в урината, което е симптом за патология на бъбреците. При другите две групи заболелите от тази болест са значително по-малко: 8,4% при участниците, които не са пили газирана вода, и 8,9% при доброволците, които са си позволявали да изпият по една бутилка.

Това откритие ще помогне да се обясни, защо консумацията на царевичен сироп, съдържащ големи количества фруктоза и широко използван като подсладител, може да предизвика различни заболявания, включително диабет, бъбречна недостатъчност, хипертония и затлъстяване.