Бум на сифилис в Пловдив

Опасната болест се завръща, алармират специалисти

183 са новорегистрираните случаи на сифилис в Пловдив и областта през изминалата година. Това обяви новият управител на Центъра за кожно-венерически заболявания д-р Стоян Шуманов, след като бе утвърден на поста от Общинския съвет на Пловдив. Той бе единственият кандидат за управител след пенсионирането на д-р Елена Дякова.

Д-р Шуманов уточни, че изнесените данни не отразяват абсолютно точно заболеваемостта, тъй като някои лица не знаят, че са заразени, а други си правят изследвания в нерегламентирани лаборатории, които не са сертифицирани. Освен това има и болни, които прибягват към самолечение и така остават скрити за статистиката. Според д-р Шуманов тази мярка е крайно опасна, тъй като самоволното приемане на антибиотици може просто да подтисне сифилиса, след което той да хронифицира и да нанесе непоправими поражения на вътрешните органи, като дори може да доведе до летален изход. Според него, през последните години се наблюдава увеличение на случаите на болестта, въпреки че доскоро се е считало, че сифилисът е останал в миналото и дори се е предричало, че може да изчезне. На най-голям риск от заболяване са изложени рискови групи като проституиращите лица и наркоманите.

Не по-розово е положението и със случаите на заразяване със СПИН, като Пловдив е на второ място в страната по брой на ХИВ-позитивни през последните три години. Само през 2012-та с коварната болест в областта са регистрирани 157 души.

Тези тревожни данни правят Центъра за кожно-венерически заболявания от особена обществена значимост, обяви управителят д-р Шуманов. Той допълни, че здравното заведение е изключително важно за региона, тъй като освен пациентите от Смолянско, центърът е от особено значение и за болните от Хасково след закриването на кожния диспансер там. За първи път тази година община Пловдив е отпуснала аварийно 50 000 лева, за да продължи дейността на центъра след като с промяна в закона през 2010 г. е спряно неговото държавно финансиране. Въпреки това, за издръжката му са нужни повече средства, като за тази година до момента той е на загуба с около 36 000 лева. Съветници от опозицията призоваха кмета Иван Тотев общината да отдели 250 000 лева за издръжката на центъра. Градоначалникът обаче отговори, че това е невъзможно, като уточни, че за догодина само за Белодробна болница ще бъдат заделени 450 000 лева. На призивите на опозицията да се срещне с министрите на здравеопазването и на финансите, Тотев отговори, че срещите с представители на настоящото правителство са изключително трудни, на практика невъзможни. Заради тежкото положение на лечебното заведение през последните години леглата в него са намалени от 70 на 10. Днес обаче стана ясно, че общината е подала искане до здравната комисия на парламента те да бъдат увеличени на 30.