Родилки със СПИН, хепатит С и сифилис разнасят зарази из родилните отделения

Често само по случайност лекарите научават, че те са заразени с опасните инфекции

Жените постъпват за раждане, но никой не им прави предварително изследване за ХИВ, тъй като това се прави само по тяхно желание, показа проверка на „Монитор” в акушеро-гинекологичните болници в страната.
Преди приемането, когато бременна е следена от акушер-гинеколог, задължително й се прави Васерман за сифилис и изследване за австралийски антиген, по който се познава дали тя не е инфектирана с хепатит А - болестта на мръсните ръце, заявява доц. Валентина Григорова – заместник-директор на Първа АГ болница „Света София” (бивша „Тина Киркова”) в столицата и завеждащ родилната зала.  
Седем жени с вируса на СПИН и хепатит С, който обикновено придружава инфекцията, са родили от началото на годината досега в „Света София”. Те са били наркозависими. Само три от тях са предупредили лекарите, че са носителки на инфекцията. За останалите се е разбрало впоследствие, след като те решили да се изследват след самото раждане.
Независимо, че в Първа АГ болница спазваме перфектна чистота и стерилност, опасност винаги има – и за лекарите и акушерките, ако се порежат, и за родилките и бебетата, не скри доц. Григорова. Практиката е, когато се знае преди раждането, че жената е серопозитивна, екип изражда бебето й в самостоятелна зала, детето се отглежда в самостоятелен бокс, поясни тя.
На 12 август жена със сифилис роди заразено с венерическата болест дете в областната болница в Пазарджик. Впоследствие се оказва, че тя има още осем други деца, които също са инфектирани. Четири от тях тя оглежда, а пет е дала в социални домове. Пред лекарите тя обяснила, че не знаела за болестта, но не могла да обясни дали е ходила на женска консултация при акушер-гинеколог по време на бременността. Бебето й се лекува в инфекциозното отделение.
Изследванията за СПИН, хепатит С и всички полово предавани болести да станат абсолютно задължителни преди постъпването в болница за раждане или за планова операция. Такова искане ще внесат до дни в Министерството на здравеопазването пациентските организации „Заедно с теб”  и тази за детско и майчино здравеопазване „Усмихни се”, Асоциацията на пациентите със сърдечносъдови заболявания и Алиансът на оперираните и трансплантираните, съобщи председателката на „Заедно с теб” Пенка Георгиева. Това трябва да стане задължително, както беше до  1989 година, когато за вируса на СПИН не само, че изследваха преди постъпване за лечение, но и тези, които се връщаха от по-продължително пребиваване в чужбина в страни от рискови райони, допълни Георгиева.  
От пациентските организации ще настояват да се въведат и бързи тестове за установяване на тези зарази в спешните приемни кабинети на лечебните заведения, с които да се тестват задължително още с докарването катастрофирали, пострадали в аварии и при инциденти или при внезапно влошаване граждани.