Пускат летящи фенери в памет на загиналите при катастрофи

Родни състезатели със спортните си автомобили ще участват в автошествие

Летящи фенери в памет на загиналите в катастрофи ще пуснат бургазлии на 17-и ноември, Световият ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия. Шествието ще започне от 17 часа на площада пред общината. Присъстващите ще изминат със запалена свещ в ръка пътя до терасата на Казиното.

"По време на шествието по "Богориди" ще поставяме светещи фенери по целия булевард. Ще почетем паметта на загиналите при пътни инциденти като запалим летящи фенери и ги пуснем да отлетят във въздуха както "отлетелите" души на без време отнетите човешки животи", обясняват организаторите от сдружение "SOS-ПТП" и фондация "Безопасни улици от Валя".

В по ранните часове на деня от 11 ч. ще се проведе Автошествие, в което ще се включат и български състезатели със спортните си автомобили. Пред "Светомаркет" те ще покажат на всички как са пригодени техните автомобили за състезанията и високите скорости и ще обяснят на участниците и гостите защо личните автомобили не трябва да се използват за гонки и високи скорости.

В шествието ще вземат участие Илия Царски - АСК "Автоцар", Ивайло Петков и Димитър Пенчев- АСК "Ивко Моторс", Радко и Петър Петрови и целият клуб на АСК "Вромос - Жакен".

С резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортните произшествия.