Застрахователите с черни списъци

7-8 пъти скача цената за хора, отдаващи коли на румънци

Застрахователните компании вече вкарват в черни списъци хората, които продават на румънски граждани коли, но возилата остават на тяхно име и се карат в северната ни съседка с български номера. Това съобщиха пред "Стандарт" източници от застрахователни брокери. Причината за съставянето на черните списъци са многото проблеми, които докара през последните години практиката в Румъния да се карат коли с наши номера. Ако такъв автомобил направи катастрофа и няма "Гражданска отговорност", обезщетението трябва да плати българският "Гаранционен фонд". Така парите от фонда се източват за плащане на обезщетения за нарушения на румънски шофьори. Ако автомобилът е застрахован в българска компания, тя ще трябва да плати обезщетение за катастрофата в Румъния. Но там изплащаните суми са доста по-високи, отколкото в България, допърва "Стандарт".

"Явно след като държавата не успя да намери решение на проблема, с това са се заели самите застрахователни дружества", коментират хора от бранша. Така от известно време цената на "Гражданска отговорност" скача 7-8 пъти над стандартната за автомобил с български номера, но регистриран на името на човек, който е засечен да продава коли на румънци. В един от брокерите дори миналата седмица са се натъкнали на поредния такъв случай. "При нас дойде жена, която искаше да поднови застраховката си. Колата й беше с видински номер. В момента, в който въведохме данните, системата генерира тарифа от над 900 лв. при един от застрахователите. Решихме, че е грешка, пробвахме при други компании и там ситуацията беше подобна, имаше и по-ниски тарифи, но най-евтино полицата излизаше около 600 лв. при стандартна цена около 150 лв.", разказва служител на брокера. Само при една компания цената на застраховката е съвпаднала със стандартната тарифа за такъв автомобил. След допитване до няколко компании се оказало, че въпросната кола е регистрирана на името на мъж, който по документи има още 14 автомобила. Всички те обаче отдавна били напуснали нашата граница и изнесени в Румъния, където се карат от местни граждани, без да са сменени българските им номера. Поради тази причина въпросният човек е влязъл в черните списъци и системите за електронно издаване на "Гражданска отговорност" на компаниите вече го разпознават и генерират многократно увеличение на премията поради високия риск за колата, обясняват запознати.

"Лошото за жената в случая е, че тя си е купила колата от същия човек само с пълномощно, без да знае, че той е в черните списъци. Единственият вариант за нея е по-бързо да прехвърли автомобила на нейно име, за да не плаща баснословни суми за "Гражданска отговорност", коментират застрахователи.