Рибарско пристанище за 240 лодки градят на Ченгенето

За да реализира проекта общината ще кандидатства по ОП за развитие на сектор "Рибарство"

Модерно рибарско пристанище, на което ще могат да домуват 240 малки плавателни съда, планира да изгради общината на Ченгене скеле. Кметът Димитър Николов е написал докладна записка до общинския съвет за разрешение да бъде разработен ПУПи съответно да започне прединвестиционното проучване.

"Около 180 рибари притежават лиценз за извършване на професионален улов. Ежедневно малките кораби разтоварват улова си без да се спазват хигиенните изисквания за този вид дейност на нерегламентирани места", пише градоначалникът до местния парламент.

За да реализира проекта общината ще кандидатства по ОП за развитие на сектор "Рибарство". Така същесъвуващият кей ще продобие модерен облик и ще бъде 100% обновен.

Изграждането му ще осигури регламентирано и хигеинично разтоварване, съхранение и продажба на продуктите, като по този начин ще се постигнат целите на оперативната програма, посочва кметът. Предвижда се също така и модернизация на вълнозащитните съоръжения.

В Бургас вече се изпълнява подобен проект. Става въпрос за пристанището в Сарафово. Това е първият одобрен договор за България по оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" на стойност 10 млн. лв., като община Бургас дофинансира строителството с 2 млн. лв.

Там се предвижда изграждане на вълнолом, пристан за малки и големи кораби, място за ремонт на плавателните съдове, рибна борса, паркинг, обслужващи сгради и пътища. В допълнение ще бъде построена и рибна борса с 20 маси. Административна сграда и паркинг с над 100 места пък ще обслужват посетителите, като входът в пристанищетоще бъде контролиран от охрана и видеонаблюдение.