Архитекти от Европа на среща в Пловдив

Мисия Пловдив

20-11-2013, 13:11

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Пловдив 2019" праща наш архитект в Ню Йорк

Архитекти от цял свят променят центъра на Пловдив

Sofia Architecture Week се провежда за пръв път в Пловдив и е своеобразна подкрепа за кандидатурата за Европейска столица на културата през 2019 година

Девет от най-награждаваните студия в Европа ще участват във Форума на шестото издание на Sofia Architecture Week, който тази година за пръв път ще се проведе в Пловдив. Събитието е своеобразна подкрепа за кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година.

Фестивалът започва на 22 ноември и ще продължи до 1 декември. Тази година във фокусът на участниците ще е темата „Град на бъдещето”. Кураторите на събитието – архитектите Орлин Манолов и Павел Янчев, уточниха, че темата е разделена условно на три панела – „Reduce, Reuse, Recycle”, който има за цел преконфигурация на съществуващото пространство с цел по-ефективното му използване, „Digital Analog”, на който ще се обсъди противопоставянето между традиционната архитектура и модерните технологии и „What’s Next”, който си поставя за задача да погледне в бъдещето на града и да определи как масите определят града и как той определя масите.

Организаторите са предвидили богата програма, която включва десетки презентации, 12 изложби, 3 работилници и филмова програма. Събития ще се провеждат паралелно и в София. В програмата ще се включат и представители на Великобритания, Испания, Унгария, Холандия, Чехия, Норвегия, Австрия и Италия. Всички формати с изключение на форума в заключителните два дни са безплатни. Редовната цена на билетите за лекциите на 30 ноември и 1 декември е 40 лева, като желаещите да присъстват студенти ще плащат 25 лева.  Организатори на Фестивала са ЕДНО и фондация „Америка за България”, като институционален партньор е Община Пловдив. Партньори на събитието са Норвежкото посолство, Австрийското посолство и Чешкия център. Организаторите подчертаха, че подкрепата за подобни събития е изключително важна, тъй като финансирането на културата в България като цяло е ограничено. За пример те посочиха, че например за София Филм Фест се отделят около 150 хиляди лева, докато за фестивала в Сараево средствата са 500 хиляди евро и то при положение, че Босна и Херцеговина дори не е страна-член на Евросъюза.

Sofia Architecture Week стартира за пръв път през 2008 година като двудневна конференция, като бързо прераства в едноседмично събитие, обединяващо хората с интерес в архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основната цел на събитието е чрез широк обществен дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики.