Атракционен 20-местен автобус вози туристи до Музея на солта

Туризъм

20-11-2013, 13:47

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

И Поморие с туристически автобус

Музеят на солта в Поморие - готов!

След ремонта музейните сгради вече имат система за видеонаблюдение и фасадно осветление на база светодиодна техника с енергоспестяващ ефект

Атракционен 20 местен автобус ще вози туристите по определен маршрут до Музея на солта. Той бе закупен като част от проекта "Поморие- туристическа атракция- град на солта, древна история и традиции".

В рамките на проекта е изработена и интернет страница на музея, маркетингова стратегия за неговото промотиране, извършена е доставка на мултимедийно оборудване, доставени са и 3 стационарни бинокъла за наблюдение на езерото.

"Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013". Чрез европейската програма, цялостно се санираха основната сграда и обслужващата постройка на музея. Подменена е дограмата, направи се външна топлоизолация и нови ВиК и ел. инсталации. Музейните сгради вече имат система за видеонаблюдение и фасадно осветление на база светодиодна техника с енергоспестяващ ефект", казаха от общината.

Освен това е възстановена чешмата до музейната сграда и автентичния вид на съществуващата беседка. Ремонтираната тоалетна е със слънцезащитна фасада, извърши се ремонт на паркинга за посетители, на солниците и каналите към тях.

Друга дейност по проекта е паркоустройството около музея на солта. Ремонтирани са съществуващите и е направена нова алея, като всички настилки са от естествен камък, павета и чакъл. Теренът около музея е затревен, има нова дървесна и храстовидна растителност и автоматизирана поливна система. Изградени са дървените площадки и пейки за наблюдение на кало и луголечение.

Преасфалтирането на ул. „Солна”, от ул. „Проф. Стоянов” до ул . „Емона”, също бе част от реализацията на европейския проект.

Целта на проекта бешеа се подобри качеството на музея като атракция, в която се демонстрира традиционни техники за производство на сол и да е по-привлекателен зан туроператори и неорганизирани посетители.

"Идеята е да се намали сезонността на посещенията в Музея на солта, чрез популяризиране на атракцията на национално ниво и провеждане на образователни кампании в началните и гимназиални училища", допълниха от местната администрация.

Обща стойност на проекта е 1 887 705 лв., от които 1 569 088 лв. съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Крайна дата за изпълнение е 23 ноември 2013 г.