В подкрепа на Ветераните на Културата

„Тиха зимна приказка” ще събере средства за възрастни културни деятели на 21-ви ноември от 19,00 ч. в ресторанта на Сидония Радева

Сидония Радева  победителка в готварското риалити шоу на bTV „Lord Of The Chefs ” организира благотворителна вечер в подкрепа на Ветераните на Културата и Изкуствата.

Благородното събитие ще се състои на 21-ви ноември, четвъртък от 19,00 в ресторант „Sidoniya – Lord of the chefs”. Събраните средства ще послужат за подготвяне на празнични вечери за ветераните за коледните и новогодишни празници.

Домът за ветерани на културата в София е създаден преди повече от 55 години по идея на голямата оперна певица Нели Карова. Тя предложила на тогавашния министър-председател, преди председател на КНИК (Комитет за наука, изкуство и култура) Вълко Червенков, да се създаде дом за възрастни, известни, заслужили ветерани на изкуството, които с творчеството си са допринесли за развитието и разпространението на българската култура у нас и по света.

Почти всички постъпили в Дома имат много основателни причини да бъдат там - самотници, изживели дълбока драма с най-близките. Те не са кои да е. Тях ги помнят много хора, оставили са своя следа в културното развитие на нацията, в обществения живот.

Някога са били създатели на красота, мъдрост, радост, желани и очаквани са били от хиляди почитатели… Точно затова колкото по-известен и активен е бил някога човек, толкова по-силен и болезнен е сривът в дълбока старост, и особено когато постъпва в подобен Дом за възрастни, пък бил той и за ветерани на изкуството.

Голяма част от тях, поради силния стрес, който осакатява дори и интелигентния мозък, изпадат в дълбока депресия и бързо се разболяват. Още по-лошо е, ако се чувства забравен, ненужен, изоставен, ако живее постоянно с мисълта, че няма кой да му подаде ръка.