Социалните мерки ще станат социалистически

Бизнесът против въвеждането на данъчни облекчения за хората на МРЗ

Работодателите прогнозират увеличаване на минималната работна заплата от догодина. Намерението на правителството да възстановява авансово внесен данък за хора с минимална работна заплата е твърде социална мярка за държава, която няма ресурса да си го позволи. Всичко това ще доведе до нарастване на безработицата, увеличаване на хората, осигурявщи се на най-ниските доходи и ще тласне доходите в сивата икономика.

Така коментира решението на управляващите да въведат данъчно облекчение за хората с най-ниски доходи старозагорският бизнесмен Венелин Каравичев и допълни, че "социалните мерки ще станат социалистически". По думите му, с поне 20% ще се увеличат хората на минимална работна заплата, защото всеки със заплата 30-40 лв. над нея, ще получават на практика по-ниско възнаграждение. Това ще доведе до масово желание на тези хора да бъдат назначени на МРЗ, за да им се възстановява авансово внесен данък.

Каравичев определи решението на управляващите като безпринципно и популистко. От една страна ще се намали конкурентоспособността на фирмите, от друга страна ще настъпи хаос в данъчната администрация.

Според Каравичев, ако правителството иска да провежда политика към хората с ниски доходи, трябва да го направи чрез други инструменти, а не през данъчната политика.

На въпрос дали с това решение БСП и ДПС правят първа стъпка към премахването на плоския данък, бизнесменът бе категоричен, че подобен ход ще бъде с изключително негативни последици за икономиката и ще доведе до хаос в осигурителната система.