Нова книга описва Възрожденски Пловдив

Мисия Пловдив

24-11-2013, 13:09

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нова книга разгадава тайните на Фестоския диск

Проф. Маразов с нова книга

Евдокия Емануилова възстановява спомена за присъствието в живота на Пловдив на видни исторически личности

С много любов и търпение Евдокия Емануилова (Тафрова) е събрала в книгата си „Из обществения и културния живот на Пловдив през Възраждането и след Освобождението“ дългогодишния си опит на изследовател и краевед, за да представи на любознателния читател истински калейдоскоп от личности и събития, свързани с историята на възрожденския и следосвобожденския Пловдив.

В пет раздела „Литературният Пловдив“, „Известни български художници в Пловдив“, „Книжовното и просветното дело в Пловдив“, „Видни пловдивски възрожденци и деятели преди и след Освобождението“, „Из обществения живот в Пловдив“ Евдокия Емануилова възстановява спомена за присъствието в живота на Пловдив на такива видни исторически личности като Райно Попович, д-р Иван Богоров, Любен Каравелов, Христо Ботев, Петко Славейков, Захари Стоянов, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Николай Райнов, Захари Зограф, Георги Данчов, Иван Мърквичка, Марин Дринов, Нешо Бончев и още много други.

Повечето от фактите са малко познати на широката публика, като това, че в периода 1856–1863 г. по време на престоя си в Пловдив д-р Иван Богоров основава акционерно дружество (по подобие на европейските) за изграждане на памукотъкачна фабрика в града и че самият султан Абдул Азис подкрепя почина на Богоров, като купува 250 акции, т.е. дава 2 хиляди гроша на компанията.

Като увлекателен разказвач, Евдокия Емануилова превежда читателя през времето, за да хвърли мост между епохите и да превърне историята в жив спомен.

Книгата ще бъде представена пред публиката на 27 ноември от 17,30 часа в НБ „Иван Вазов“ от Георги Райчевски.