Мощите на Кръстителя грабнаха третото място при археологическите чудеса

Новините

26-11-2013, 11:51

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

От Оксфорд потвърдиха за мощите на Св. Йоан Кръстител

За созополския претендент гласуваха над 17%

Мощите на Св. Йоан Кръстител, които бяха открити на созополския остров св. Иван, грабнаха третото място в класацията за археологическите чудеса. За тях гласуваха  17, 47 % от участниците.

Както Burgasutre писа  реликвата, която се съхранява в местния храм "Св. св. Кирил и Методий" и се излага за поклонение всяка неделя, вече стана победител в престижната класация през 2011 година. Те  бяха открити през 2010 година отпроф. Казимир Попконстантинов по време на разкопки сред руините на средновековния манастир "Свети Йоан Предтеча".

Предполага се, че костите са били пренесени през IV век на островния манастир край Созопол от Патриаршията в Константинопол. Откритието е с изключително значение зацяла България и целия християнски свят. Има висока научна стойност, доказана чрез изследвания в Оксфорд и популяризирана с филм на National Geographic Channel, излъчен и поред други световни телевизионни канали.

Десетки хиляди туристи от България и от цял свят посещават Созопол, за да се поклонят на мощите, с което градът се превърна в една от най-желаните дестинации на културно-историческия туризъм в България.