От Аязмоленд до Панорамна наблюдателна кула на Аязмото

Старозагорци представиха идеите си за бъдещето на бившия ресторант в най-големия парк в града

При изключителен интерес от страна на старозагорци протече организираното от кмета Живко Тодоров обществено обсъждане на въпроса за бъдещето на бившия ресторант „Аязмото“.

За сумата от 285 200 лв. Стара Загора успя да си върне сградата на върха на парка, която доскоро беше собственост на бизнесмена Стойчо Кълвачев. Сградата е със статут на сграда в режим на преустройство, но може да бъде премахната. Заедно с фонтана и чешмата общата площ на имота е около 3 декара.

Сред по-атрактивните предложения беше на младия арх. Иван Киряков. Според неговата презентация идеята е да се създаде панорамна наблюдателна кула на върха, като за фундамент служи настоящата сграда. Арх. Киряков предложи цялостното оформяне на сградата в многофункционален комплекс.

Създаване на „Аязмоленд“ с образователни и игрови центрове, школи по различни изкуства, влакче до върха, където да има и детска сладкарница предложи Неда Гребенарова.

Ландшафтният архитект Димитър Николов предложи създаването на общински център за изследване на парка, ботаническа градина и природонаучен музей, които да подчертаят рекреационните функции на парка. Той не изключи възможността за малка кафе-сладкарница, зала за ритуали, както и панорамна наблюдателна площадка.

Да минимизираме намесата в парка, настоя Свежана Маринова, директор на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, а Светослав Терзиев, председател на сдружение „Розата на Тракия“, се обяви за създаването на ботаническа градина.

Радка Кусева – изп. директор на Родова фондация „Митрополит Методий Кусев“ изрази одобрение на идеята за интегрирането на „разгледна кула“, предлагана от старозагорци още през 30-те години на миналия век, в старата постройка.Тя се обяви категорично против създаването на увеселително заведение или ресторант край гроба на митрополита. Според нея сградата трябва да се адаптира към нова концепция с ново предназначение.

Крупнишкият епископ Инокентий, викарий на старозагорския митрополит Галактион, цитира Чл. 154 от Устава на Светия синод на Българската православна църква, чиято т.14 постановява в задълженията на църковното настоятелство „да се застъпва пред компетентните органи да не се откриват около храма и на разстояние по-близо от 100 м търговски и туристически обекти, питейни, увеселителни и развлекателни заведения, както и да не се развиват дейности, които противоречат на православната вяра, църковния живот и традиция“.

Като заключение кметът Живко Тодоров коментира, че подобни решения не се вземат с лека ръка. „Във всички случаи ще съгласуваме с Българската православна църква това, което ще се прави. Ще продължим разговорите, както с Митрополията, така и с Камарата на архитектите, за да изберем най-доброто решение, така че да не позволим историята да бъде забравена, а да я надграждаме, за да я съхраним за следващите поколения“, обобщи дискусията кметът.