Спират нощните полети в Бургас през лятото?

Мисия Бургас

27-11-2013, 08:56

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаското летище с автоматична паркинг система

Полети до три столици директно от Бургас

До края на годината се очаква да стартира и тръжната процедура за монтиране нашумоизолиращи стени по пътя от Бургас към летището и квартал "Сарафово"

Община Бургас ще договаря спиране на нощните полети още за следващия летен сезон. Това е една от мерките за намаляване на шумовото замърсяване през топлите месеци. От местната администрация посочват, че най-големите причинители на шум са самолетният трафик през активния туристически сезон, както и автомобилното и тежкотоварното движение.

Според заместник-кмета Атанаска Николова, съвместната работа между общината, държавата и концесионера на летище "Бургас" – "Фрапорт" през май е дала резултат, пише dir.bg.
"Бяха утвърдени маршрути за излитане и кацане на самолетите, които да гарантират възможно най-ниско шумово натоварване над жилищните комплекси на града при нормални метеорологични условия", каза Атанаска Николова.
Тя добави, че измервателните станции отчитат по-ниски нива на шум. В плана за действия за намаляването на шумовото замърсяване, който бе приет вчера в Бургас, са посочени и други краткосрочни мерки, сред които и спиране на нощните полети.
"Водим разговори това да се случи в следващия летен сезон, надявам се да срещнем разбиране от концесионера на летището", добави Николова.
До края на годината се очаква да стартира и тръжната процедура за монтиране нашумоизолиращи стени по пътя от Бургас към летището и квартал "Сарафово". Подобни съоръжение се планира да се поставят и до детски градини, училища, болници, край които минава интензивен автомобилен трафик.