Гледат делото за собствеността на Музея на религиите

Старозагорци се организират на протести

Заседание по делото за собствеността на Ески джамия в Стара Загора ще се гледа утре от 10,30 часа в Окръжен съд Стара Загора. Искът е заведен от Главно мюфтийство, което заявява желанието на мюсюлманската общност да им бъде възстановена собствеността върху Музея на религиите.

Очаква се ищецът да представи нови документи за собственост. Ще бъде представена нова експертиза, която да докаже, че през 1909 година Турската мюсюлманска изповедна община е била собственик на Ески джамия. На това заседание съдът допуска да бъдат изслушани и двама свидетели, като техните показания трябва да докажат, че до 1975 година джамията е била действащ мюсюлмански храм.

Предходното заседание бе отложено заради желанието на община Стара Загора да се конституира като страна по делото, предвид иска на Главно мюфтийство и за прилежащи около сградата части, които са общинска собственост.

Имотът е актуван с Акт за публична държавна собственост с предоставени права на Министъра на културата.

Междувременно стотици старозагорци отново се организират през социалните мрежи за протест пред Съдебната палата преди началото на заседанието. Под надслов "Протест против работеща Джамия в центъра на Стара Загора" и "Не сме съгласни да имаме действаща джамия в центъра на Стара Загора" гражданите призовават всички да се съберат в 9.00ч. пред Съдебната палата и да изразят позицията си. Към акцият ще се присъединят карловци и кметът на Карлово Емил Кабаиванов, където съществува подобен проблем.

Ески джамия, както бе популярна сградата преди да стане Музей на религиите, от 1927 година е обявена за народна старина и има статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение”.