Кметът на Приморско: Промените в закона за туризма ощетяват общините

Като ни ощетяват от приходи в туризма, правим по-малко инвестиции в него, твърди Димитър Германов

Като ощетяващи общините и бизнеса, определи новите промени в Закона за туризма кметът на община Приморско д-р Димитър Германов.

"Логиката е такава - всички средства, които идват от туризма, да бъдат инвестирани в тази посока, в това число визирам инфраструктурата, рекламата и т.н. Но в промените, които влизат в сила от догодина, това няма да може да се случи", коментира за BurgasUtre градоначалникът.

Той обясни, че вече става повече от ясно какво цели правителството с тези промени.

"В случая, когато се взимат такива решения е ясно, че постъпленията към общините намаляват и в един момент ние изпадаме в състояние с много по-малко средства да решаваме по-сериозни проблеми. За жалост това е част от една политика на правителството в последно време", каза още той.

Според него малкото пари от туристически такси ще се окаже пагубно не само за общините, но и за туристическия бизнес, за който местните власти няма да могат да съдействат, както до сега и да инвестират средства.

"От желанието си да вървим в посока децентрализицаия, ние вървим в момента в обратната - към централизация и намаляме средствата. Това е рестрикция на бюджета", каза още д-р Германов.