Хотелиери: Туризмът сред важните отрасли, а държавата го пресова

Липсата на Агенция и ресорно министерство показва отношението на правитеството към сектора

Туризъмът е един от най-важните за България отрасли, а в момента става така, че държавата сама го пресова, поставяйки го в пълна анонимност.

Това коментираха днес на конференция в хотел Приморец представители на бранша. Темата на среща с представители на министеството на Околната среда и кметове е "Държавата и бизнесът в разговор за туризма".

На нея обаче присъства едва един представител на централното ведомство. Според туристическия бизнес, липсата на качествена реклама на услугите в този сектор на държавно ниво, занижените средства за развитието му са само една от стъпките, които вече са дали своето негативно влияние.

"Няма какво да се коментира какво се случва в туризма. Навсякъде се говори колко е важен той и колко приходи генерира всяка година, а същевременно вече дори няма министерство за него, предвид неговото икономическо значение за страната.

До сега трябваше да има агенция по туризма, но и това няма. А сега тотално държавата омаловажи този сектор като го причисли към министерството на икономиката", коментира за BurgasUtre един от водещите ресторантьори и хотелиери по Южното Черноморие - Георги Николчев.