Благотворителна изложба събира средства за операцията на Таня

Откриването ще бъде във вторник от 18 ч.

Известният художник Мирослав Моновски пристига в Бургас, за да нареди своята втора самостоятелна изложба по морето.

Този път картините му са обединени от общата тема "Японските акации на Бургас". Събитието, което е включено в културния календар за Никулденските празници, е с благотворителен характер. Трогнат от историята на 19-годишната Таня Гръкова, авторът е решил да дари всички събрани пари от продажбата на картините си за лечението на младото момиче. Както Burgasutre писа на 11 февруари бургазлийката, която страда от церебрална парализа, трябва да се подложи на операция в чужбина.

Това е втората самостоятелна изложба, която Мирослав Моновски прави в Бургас. Макар да е роден на стотици киломентри от брега, художникът има сантимент към града.

"Тук са едни от най-добрите ми приятели, едни от най-добрите хора, които познавам, а Бургас е един от най-хубавите ни градове", казва той.

Феновете на автора по морето се увеличиха многократно, след като през март месец той нареди изложба от портрети на известни и не толкова известни бургазлийки.

Сега Моновски е избрал център на картнините му да бъдат акациите в Бургас. Дърветата, които много от местните хора, забързани в сивото си ежедневие, дори не забелязват, са впечатлили художника.

"Когато дойдох в Бургас, видях красиви дървета, които подрязваха. Попитах една лесовъдка за тях и тя ми обясни, че това са японски акации. Стори ми се много поетично и реших да посветя изложбата си на тях", обяснява творецът.

За за подготви картините Мирослав Моновски е отказал покани от Виена, Италия, Холандия и САЩ. 

Изложбата ще бъде открита на 3 декември от 18 ч. в Атриума на Бургаския свободен университет.