20 хил. награда за новия облик на площад "Централен"

Официално конкурсът ще бъде обявен през декември

20 хиляди лева ще е наградата за победителя в конкурса за площад "Централен". 10 хиляди пък ще отнесе класиралият се на второ място, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Пловдивчани успяха да се запознаят с първите идеи още в петък по време на голямото обществено обсъждане за облика на площада.

Площад "Централен" е най-важният проект на този мандат и ще е една от оценките на управлението ни, коментира градоначалникът. На самото обсъждане имаше три пъти повече хора отколкото при обсъждането на бюджета на града за догодина, провел се по-рано през деня. Това присъствие показва, че именно площадът ще даде много по-силен и дългосрочен отпечатък за града ни, отколкото един годишен бюджет, категоричен бе Тотев.

По регламент на заданието международно жури ще избере трите най-добри проекта. От тях община Пловдив ще излъчи победителя, който ще го изпълни.

Конкурсът за площад "Централен" е международен, открит и анонимен. Той ще бъде обявен през декември, а всички желаещи да се включат ще имат на разположение три месеца, за да представят своите идеи и да задават въпроси. От 1 до 10 март 2014 година е времето, когато да се подават проектите. В периода 15-16 март международното жури ще избере тримата финалисти, като трите проекта ще бъдат подложени на обществено обсъждане да 10 април. На следващия ден ще бъде обявен и окончателният победител.