Царят загуби, дворецът "Кричим" остава на държавата

Върховният касационен съд остави без уважение молбата на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза за отмяна на влязло в сила решение за собствеността на двореца „Кричим”

Така дворецът остава на държавата, предава Дарик радио. Делото се гледа във ВКС на 14 октомври по молба на адвоката на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. През лятото на 2012 г. съдът отхвърли окончателно претенциите на Симеон Сакскобургготски и сестра му и отсъди, че те не са собственици по давност на двореца „Кричим”. Така от юни 2012 г. имотът беше обявен за държавен и зачислен на Министерство на финансите.

Съдът тогава прие, че Интендантството към Негово Величество Царя, което е било и собственик на имота по онова време се явява държавно учреждение, а не частна канцелария на монарха. Именно това се опита да обори пред съда на 14 октомври адвокатът на наследниците на Цар Борис III, Ели Христова. През това лято адвокатката поиска делото да бъде възобновено и след като молбата й беше уважена.

На 22 октомври т.г. стана ясно, че вероятно царският дворец в Кричим ще бъде обявен за паметник на културата, след като експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) влязоха там за първи път, за да изследват постройките и парка, където има редки растителни и животински видове. Т.нар. „Австрийска хижа”, първата постройка в имота, който през 1902-1903 г. тогавашният княз си харесал за развъдник на лопатар, вече е обявена за паметник на културата с местно значение. От тази постройка тръгва разрастването на имота, който сега се простира на 2000 декара.

Още през 2012 г. беше лансирана идеята дворецът да стане музей, припомня БЛИЦ. Това не стана и дворецът остана заключен за посетители. Преди месеци се появиха информациите, че той е бил отключен от бившия финансов министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. Двамата го ползвали като база за частни партита. Местните засичали дясната ръка на Бойко Борисов - Дянков поне веднъж месечно да завива от центъра на селото към царската резиденция. По идея на Дянков той беше частично ремонтиран.