Чужденци изкупуват масово земята в Странджа

Двуетажните къщи вървят за около 15 хил. евро, .декар земеделска земя - 300 евро

Организации от чужбина, различни фирми, фондации или религиозни общности са започнали масово изкупуване на земята в Странджа. Брокери споделят, че над 60 млн. евро са инвестициите за последните три години, а само за последната година сделките са за над 11 хиляди декара, пише "168 часа".


Цените са атрактивни за хора с пари, защото декар земеделска земя излиза около 300 евро, а същата площ от гората върви по 500-600 евро. Двуетажна къща  може да се купи за 15 хиляди евро.

Новите собственици са пъстра смес от националности, главно от Близкия Изток и Азия, които обаче разполагат със солидни финансови ресурси. Сред тях са турци, сирийци, ливанци и катарци. Според български брокери, парите за сделките със земя идват основно от ислямски фондове.

Тяхната стратегия е да се комасират парцелите и да се усвояват пари по европейските програми за развитие на селските райони. След като бежанската вълна ни заля, започна да се коментира и варианта част от тях да бъдат настанени в такива места.

Преди около месец в района на селата Визица и Заберново е сключена сделка с парцел от 300 декара от Бенедектинския орден, който има пръснати по света 344 манастира. Засега не е ясно какви са намеренията на ордена, но няма да е изненада, ако на това място се появи още един манастир на бенедиктинците.

Малтийският орден също е станал собственик на земя в района на село Голямо Буково. Имоти търсели и от сектата „Свидетели на Йехова”.

Това струпване на етноси и религии е било предсказано още през пети век преди Христа, твърдят местни хора. Тогава оракул е предсказал, че планината ще стане център на различни религии.

Странджа планина е с отлична локация. Тя е близо до Черно море, лесно проходима е климатът е подходящ за хората и за отглеждане на големи стада овце. В същото време българското население драстично намалява.

Ако през 1989 година по селата е имало около 100 000 души , сега тяхната бройка не е повече от 6 – 7 хиляди. Затова земята ще продължи да бъде изкупувана от чужденци, прогнозират местни хора.