Как празнуват Коледа в Европа?

Гръцките коледни и новогодишни традиции са близки до нашите, а шведите започват да се подготвят за празника още от 13 декември

Австрия
Австрия е страната, където се ражда известната коледна песен „Тиха нощ", изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола" в Обендорф, близо да Залцбург през 1818 г. В тази страна Коледа е задължително свързана с построяването на яслата, където се ражда младият Христос. Особено живописна е тази традиция в Тирол, а в Залцбург една огромна пирамидална конструкция пресъздава живота на човечеството до раждането на Христос. В навечерието на Коледа австрийците приготвят известния щрудел с орехи и плодове, с който ще почерпят близки и познати, но и бедните по улиците. Но Австрия е преди всичко известна с коледната украса на гарите си - така австрийците пожелават щастлив празник на всички пътници, които в „святата нощ" отсъстват от домовете си.

Англия
Отново песни и танци в навечерието на Коледа. Във всеки дом има накичена елха за радост децата. В очакване на Дядо Коледа, който се спуска през комина и оставя подаръците в специално приготвени дълги чорапи, закачени на всяко креватче, те помагат на мама. Коледното меню е представено от огромна пълнена патица, гъска или пуйка с гарнитура от печени картофи и забележителния коледен пудинг който се приготвя буквално от всички членове на семейството. А католиците в Ирландия имат обичай да осветяват изцяло прозорците си. Цялото семейство със свещичка в ръка коленичи и се моли. След това свещичката на най-малкото дете или на най-младия се поставя в центъра на масата, а всички останали свещи се поставят на ръба на прозорците, за сочат пътя на Мария и Йосиф в нощта.

Гърция
Гръцките коледни и новогодишни традиции са близки до нашите. Елхата се украсява на 24 декември и се разваля точно 12 дена по-късно, на Йордановден или Фота, както го наричат гърците. На Бъдни вечер се яде ошав, баница, боб. Сутринта на Коледа всички отиват на църква, а после хапват свинско със зеле. Подаръците се раздават на 1 януари. Айос Василис е любимият светия на гръцките деца. Той е техният Дядо Коледа.
По островната част на Гърция се окачат малки корабчета под лампите, както и бели ангелчета, за а пазят моряците, където и да са те. По площадите се изграждат макети на кораби.

Дания
Четири седмици преди Коледа датчаните украсяват венец от борови клонки, в който слагат четири свещи и запалват първата. И така всяка неделя до Коледа палят по една. Първата е неделята на запалването. Втората непременно е посветена на приготвянето на сладкишите с канела. След това трябва да се украси елхата с червени панделки, датски знаменца и сърца от слама. Четвъртата неделя е денят на приятелството и обичта. Тогава се пият топло вино и ракия. Улиците и витрините са оцветени в зелено и червено. Коледното навечерие се нарича Юлеафтен, и е най-големият и важен повод за празненство, продължаващо цяла нощ.. В Дания няма Дядо Коледа, а червен дух на име Жул, който много прилича на снежен човек. Вечерята на 24 декември е традиционна: херинга, патица или печено прасе с червено зеле, карамелизирани картофи и компот. За десерт - пудинг с канела, наречен грод. След това всички пеят и танцуват в очакване на червения дух.

Италия
C една дума можем да резюмираме честването на Коледа там: „Коледа у дома. Великден - където ти видят очите!" Действително 25 декември е един истински празник на домашното огнище за италианците. Много често те изминават хиляди километри само и само да се върнат у дома за празничната нощ. Самото честване трае дни наред. Децата репетират тържествени песнопения за концерта в църквата. Навсякъде по къщите се отрежда място за яслата. На Коледа италианците ядат преди всичко риба и пържени меса. Задължително приготвят и така наречения „панетоне" (вид козунак с грозде и мандарини). Не пропускат и пенливото вино. А подаръците за децата ги носи не Дядо Коледа, а самият младенец Исус, който идва през нощта, когато всички спят. Затова масата никога не се раздига в тази нощ, тя остава пълна с ястия и сладкиши, за да може Исус Христос да се подкрепи за здравето на обитателите на дома.
Русия
Коледа в Русия е отражение отколешни славянски традиции и обичаи. В миналото младите момичета са се изкачвали по стълбите стъпало по стъпало, повтаряйки “да" или „не", за да видят дали ще срещнат избраника на сърцето си. Друга традиция-символ: между клоните на елхата е била укривана дни наред клетка с бели гълъби, които са били пускани на свобода на Бъдни вечер с надеждата да се върнат с късмет и щастие.
В Украйна преди 25 декември се е постело в продължение на 39 дни. А когато падне нощта, всички сядали около масата и едно след друго се редели 12 ястия, кои от кои по-хубави. Дванадесет в чест на Светите апостоли.

Финландия
Дядо Коледа живее в Лапландия, според представите на фините, и цяла година чете хилядите писма на деца, които джуджетата му носят.

Той напуска своя дом само на 25 декември на шейна с елени. На 24 декември финландците сервират рано вечерята, към 17-18 часа. След което идва добрият старец и раздава подаръците. За тази цел в има специална служба по „набиране" на кандидат-Дядо Коледа - студенти, бой-скаути и всички, които с удоволствие обличат празничния костюм. Естествено Дядо Коледа е винаги щедро възнаграден от семействата!
Холандия
Св. Никола, Синтер Клаас на холандски, и бил много щедър владика, които правел тайно много добрини на хората. Един ден, когато узнал, че един беден търговец няма пари за зестра на дъщерите си и не може да ги омъжи, добрият човек хвърлил през комина на къщата три торбички със златни монети. На другия ден трите девойки ги намерили в чорапите си, които били оставили да се сушат през нощта. От тази легенда е произлязъл обичаят малките холандчета да оставят в коледната нощ чорапите или обувките си около огнището с надеждата, че Синтер Клаас няма да ги забрави.
Швеция
Шведите започват да се подготвят за Коледа още от 13 декември, празник на Света Лучия.

През 4-и век тази светица е помагала на християните, укриващи се в катакомбите, и им е носила храна и вода. И за да са й свободни ръцете, слагала на главата си светеща лампа. Днес тази традиция е все така уважавана в Швеция. В нощта на 13 декември, около 4 часа сутринта, най-малкото момиче от къщата облича дълга бяла туника и поставя на главата си венче, набодено на седем места от запалени свещи. След което то сервира на цялото семейство сладкиши и кафе. А на самата Коледа шведите ядат пушена риба, шунка, мляко с ориз и пият греяно вино и подсладена бира.