България няма да загуби средства по ОП "Регионално развитие"

Агенция "Пътна инфраструктура" най-активна през 2013г.

Няма да загубим и евроцент по ОП „Регионално развитие” за 2013 г., заяви категорично в Стара Загора регионалният министър Десислава Терзиева.

Министър Терзиева обърна внимание, че рискът за загуба на средства по ОПРР в края на май е бил оценен на 250 млн.лв. След предприетите стъпки и приемането от страна на Европейската комисия на апликационната форма за Северната скоростна тангента, вече няма риск от загуба на средства за тази година. Тя изрази отново своята подкрепа за това броят на градовете, допустими за финансиране по ОП „Региони в растеж” 2014 – 2020 г., да бъде запазен на 67.

В Стара Загора министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева представи напредъка по ОП "Регионално развитие" на годишна конференция. В своето приветствие министърът подчерта, че ОП „Регионално развитие” е една от най-успешните оперативни програми, по която вече са договорени 99% от бюджета и са сключени 1085 договора. Изплатени са 1,784 млрд. лв. или 75% от бюджета на програмата.

Във връзка с демаркацията с програмата за селските райони, Терзиева информира, че за градовете от 1-во до 3-то ниво ще се допуска до 20% от бюджета на всеки град да се инвестира извън зоните за въздействие на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, но в рамките на общинската територия. Средствата ще може да се влагат за образователна и социална инфраструктура и в зони с потенциал за икономическо развитие.    

Министър Терзиева връчи наградата за най-активен бенефициент на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков. Наградата на Община Стара Загора за верифицирани средства по ОПРР в размер на около 9 млн.лв. бе приета от председателя на Общински съвет Емил Христов. Общо 166 млн.лв. са верифицираните средства на агенцията за 2013 г.

В края на конференцията Мария Камишева от Регионалния исторически музей представи реализацията на проект «Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция». Проектът е на стойност 4 млн. и се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие" (2007-2013) по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции".

Малко по-късно министър Терзиева посети Оперния театър и Регионалния исторически музей, където разгледа с интерес представените експозиции.